Articole

Boala Valvei Mitrale la caine

Boala Valvei Mitrale

Degenerarea mixomatoasa a Valvei Mitrale este cea mai des intalnita boala cardiaca a cainilor, afecteaza 58 % din cainii cu varste peste 9 ani. Se observa in proportie de 30% la cainii cu varsta peste 13 ani. Rasele predispose sunt Caniche, Pomeranian, York shire Terrier, Chihuahua, Cavalier King Charles Spaniel. Endocardioza degenerativa a Valvei Mitrale afecteaza masculii in numar mai mare decat femelele. Aceasta duce la cresterea progresiva a camerelor cardiace si la instalarea insuficientei cardiace, cu edem pulmonar cardiogen in stadiile avansate.

Patologie:

Aparatul Valvei Mitrale consta in 2 valvule, un inel fibros, cordajele tendinoase si muschii papilari ai Ventriculului stang (poza) Initial apar micronoduli pe marginea libera a valvulei, in timp ingroasa si alungesc cordajele tendinoase. In cazurile severe anomaliile Previn coaptarea valvelor ducand la insuficienta mitrala. Regurgitarea Mitrala creste presiunea intraatriala si duce la dilatarea Atriului Stang. Creste presiunea intraventriculara, apoi presiunea in venele pulmonare ce dezvolta edem pulmonar.

Semne clinice:

Clasificarea ACVIM:

Stadiul A: Pacienti asimptomatici predispusi la dezvoltarea Bolii Valvei Mitrale

Stadiul B1: Pacienti subclinici fara remodelare cardiaca

Stadiul B2: Pacienti subclinici cu remodelare cardiaca

Stadiul C: Pacienti cu Bala Valvei Mitrale si semne clinic prezente

Stadiul D: Pacienti cu Insuficienta cardiaca refractara

Cresterea presiunii din venele pulmonare duce la Insuficienta Cardiaca Congestiva Stanga. In ciuda rezolvarii simptomatologiei, Insuficienta Cardiaca tinde sa fie progresiva. Regurgitarea Mitrala poate ramane silentioasa clinic pana la agravare. Cand se instaleaza Insuficienta Cardiaca apar stare de slabiciune, sincopa, tuse, dispnee. Tusea asociata cu compresia bronhiala este uscata, iar tusea din stadiul acut asociata cu edemul pulmonar este umeda, poate aparea si sputa serosangvinolenta. Sincopa este reprezentata de pierderea temporara a cunostintei determinate de scaderea perfuziei cerebrale.

La auscultatie se percepe un murmur systolic la nivelul ariei de proiectie a varfului cordului stang

Diagnostic:

In vederea stabilirii diagnosticului si a stadializarii sunt necesare Consultatia Cardiaca, Radiografia toracica, Ecografia Cardiaca Veterinara si EKG – ul. Ecografia Cardiaca Doppler evalueaza directia, viteza si caracterul curgerii sangelui. La EKG se pot observa semnele Bolii Valvei Mitrale in stadiu avansat: Tahicardie, Fibrilatie Atriala.  In cabinetul veterinary Vete Pet Land putem efectua consultatia cardiaca, ecografia cardiaca si ekg-ul.

Tratament:

Tratamentul nu vizeaza vindecarea bolii intrucat aceasta nu este posibila, ci doar imbunatatirea conditiei, remiterea semnelor clinic si prelungirea vietii pacientului. In absenta evidentei ca terapia medicamentoasa poate intarzia progresia degenerarii valvulare, interesul se directioneaza catre posibilitatea ca terapia medicamentoasa sa imbunatateasca prognosticul in faza subclinical a MVD (Boala Valvei Mitrale) prin descresterea gradului de Regurgitare Mitrala si prin modificarea procesului de remodelare ventriculara.

Tratamentul se stabileste in urma stadializarii bolii. Faza acuta a bolii necesita stabilizare si rezolvarea semnelor clinice cat si Terapia Triplu Standard ce include inhibitor de enzima de conversie, diuretice si inhibitor de phosphodiesteraza.

Prognostic:

Timpul mediu de evolutie al Bolii Valvei Mitrale (MVD) din stadiul B2 in stadiul C este de 2 ani. Stadiul C este considerat faza terminala, cu tratamentul aferent media de viata este de inca 9 luni.

Screening cardiac:

Pentru depistarea bolii de timpuriu recomandam un consult cardiac, ecografia cardiac si Ekg pentru toti cainii cu varsta peste 7 ani. Daca este monitorizata evolutia bolii in timp, se poate prelungi viata cat si calitatea acesteia. Pentru consultatii pentru pacientii batrani va rugam sa ne contactati la 0744212634 sau pe e-mail vete_pet@yahoo.com pentru o programare in vederea consultului cardiac la cabinetul veterinar Vete Pet Land.