Skip to main content

Boli infectioase transmise prin vectori insecte

By 25 aprilie 2019Articole

n Romania in ultimii 10 ani au luat amploare diferite boli infectioase grave cu transmisibilitate prin vectori insecte hematofage. Insectele hematofage sunt capusele, puricii si tantarii. Tara noastra este la intalnirea tuturor drumurilor si punctelor cardinale, punct de lagatura intre Europa de Nord si Europa de Sud, intre Europa de vest si Orient. Astfel la noi se pot intalni o mare varietate din speciile de insecte hematofage. Factorii care favorizeaza inmultirea acestor insecte sunt caldura si umiditatea, astfel, Bucurestiul fiind un oras inconjurat de lacuri ofera microclimatul perfect pe sezonul cald (martie-octombrie) pentru aparitia insectelor.

Bolile infectioase transmisibile prin aceste insecte, periculoase pentru caini sunt:

  • Babesia
  • Haemobartonella
  • Erlichia
  • Dirofilaria
  • Anaplasma

Aceste entitati au suse si varietati, patogenitatea lor fiind diferita. Babesia este transmisa prin capuse, Haemobartonella prin purice si capusa, Erlichia prin capusa, Dirofilaria prin tantar, Anaplasma prin purice si capusa. De obicei, cainii maidanezi sau cei cu stapan imuni natural sau netratati sunt purtatori si focare ai acestor boli. Primavara, insectele ies din hibernare si consuma sangele infectat al cainilor contaminati, apoi inteapa alti caini sanatosi, incheindu-si stadiile lor de crestere si inmultire.
Semnele clinice ale acestor boli sunt silentioase la inceput, cainele poate fi doar usor apatic, fara sa prezinte alte simptome. Se mai numesc si SILENT KILLER, de multe ori cand proprietarul isi da seama ca este o boala si vine cu animalul la veterinar este deja tarziu. Aceste entitati patogene contamineaza sangele, ceea ce duce la o multitudine de semne clinice in faza avansata. Daca sangele este infectat, atunci toate organele pot suferi. Pot aparea o data cu inmultirea parazitilor o multitudine de semne clinice: voma, febra, apatie, inapetenta, mucoase palide (anemie), tulburari circulatorii, respiratorii, cardiace, schiopaturi, caderea parului, alergii cutanate, diaree, urina cafenie, in functie de boala.
Preventia impotriva puricilor si capuselor se efectueaza cu solutii antiparazitare de tip pipeta, zgarda, pulbere, sau spray. Aceasta trebuie facuta la recomandarea doctorului in functie de talie, rasa, mediu inconjurator, infestatie in mediu, anotimp.

In ce situatie trebuie sa ne ingrijoram si sa venim la medicul veterinar pentru verificare diagnostic in caz de infestatie cu aceste boli?

  • Daca ati gasit capusa infipta in piele
  • Daca se observa purici sau capuse pe animal
  • Daca este sezonul de varf al insectelor respective
  • Daca animalul nu a fost deparazitat in timpul sezonului cald (atentie!, rar, se pot contamina si animalele deparazitate)
  • Daca starea generala a cainelui s-a modificat (mai ales primavara si este mai apatic)
  • Daca mucoasele (gingivala, conjunctivala) sunt albe
  • Daca urina cainelui este cafenie

 

Medicul veterinar va efectua un consult general, in urma caruia va recomanda un set de analize pentru stabilirea diagnosticului de certitudine. Protocolul de diagnostic in cazul acestor boli este complex, poate dura intre 6 – 48 h, si este costisitor. Este nevoie de mai multe analize de sange pentru a se stabili agentul patogen, gradul de infestatie si gradul de distrugere al organismului pana in momentul respectiv (hemoleucograma, bicohimic sange, frotiu, teste anticorpi, teste rapide). De multe ori aceste boli pot fi adunate la acelasi animal, cate 2 sau cate 3 agenti patogeni, ceea ce ingreuneaza diagnosticul si sansele de reusita. In momentul cand se diagnosticheaza cu certitudine aceste boli, prognosticul este grav, deoarece acestea afecteaza intreg organismul, vindecarea depinde de gradul de infestatie si distrugere al organismului la momentul respective de capacitatea si de varsta animalului. Chiar si in caz de vindecare, in urma tratamentului intensiv animalele pot ramane cu imunitatea scazuta fata de alte boli sau cu diferite sechele.

Tratamentul de baza consta in administrarea unui antidot, care necesita inainte verificarea, pregatirea si intarirea animalului. Antidotul este foarte toxic, el trebuie sa omoare acesti paraziti in totalitate. Antidotul poate determina reactii adverse pe moment, iar toxicitatea sa poate afecta rinichiul si ficatul in timp. In toate cazurile se recomanda instituirea antibioterapiei 14-21 zile, perfuzie ante si post antidot, medicatie de urgenta dupa caz. Tratamentul perfuzabil poate dura intre 1-10 zile. In cazurile mai grave in care sunt distruse ficatul sau rinichiul se recomanda terapia aferenta, intensiva mai multe zile la rand. In cazul distructiei masive a celulelor sangelui se poate opta pentru transfuzie.

Prognosticul ramane grav pana la disparitia semnelor clinice si la restabilirea sanatatii si apetitului. Din pacate, exista si cazuri in care distructia este mare sau boala avansata, sau cazuri in care medicatia intensiva si toxinele acumulate duc la modificari ireversibile in organism. De obicei animalele prea batrane, peste 10 ani, sau prea tinere, pana intr-un an (nu au imunitate), nu rezista acestor boli. In acest caz se recomanda eutanasia.

Editor: DR Cristian Badineci

Pentru alte recomandari si programari, va rugam sa ne contactati la tel. 0744212634, sau pe e-mail la
adresa vete_pet@yahoo.com

Lasa un comentariu