Articole

Caderea parului la caine si pisica

De ce ii cade parul cainelui si pisicii?

Unele animale de companie au par scurt, altele par lung, unele rase sunt mai predispuse genetic la caderea parului decat altele. Caderea parului este atat fiziologica, cat si patologica. De obicei caderea normala a parului la caine si pisica este in cantitate mai mica, fara prurit, fara zone de alopecie sau leziuni pe piele. Caderea patologica a parului apare in mai multe situatii, in cantitate mai mare, apar zone inflamate zone de alopecies au chiar alopecie generalizata. Orice conditie de stres poate produce pierderea de moment a parului, stres termic, situatii neplacute, zgomot, vizita la medicul veterinar. Alte cauze pot fi alergii alimentare, alergii sezoniere, alergii de contact, intoxicatii, boli hormonale, de cele mai multe ori boli de piele infectioase precum micoze, parazitoze, bacterioze. Dintre micoze pot fi Microsporum, Tricophyton, Candida, Aspergyllum, dintre paraziti pot fi purici, capuse, raie sarcoptica, raie demodecica, raie psoroptica. Dintre bacterii pot fi Stafilococi (intermedius, auriu).  Alte ori caderea parului poate fi o expresie a unei probleme interne metabolice precum insuficienta hepatica, pancreatica, renala. Toate leziunile pot arata similar desi cauza care le produce este diferita. De aceea cel care poate decide cauza si tratamentul este medicul veterinar, dupa consultatia veterinara, prelevarea de probe si efectuarea de analize.

Cu ce ne afecteaza caderea parului la caine si pisica?

Caderea parului la caine si pisica este o patologie foarte des intalnita. Nu ne place atunci cand covorul este plin de par de la animalele de companie, sau bancheta de la masina, sau canapeaua din sufragerie este plina de par. De asemenea inhalarea firelor de par nu este sanatoasa poate duce la boli grave respiratorii sau alergii.  Unele boli de piele contagioase sunt commune omului si animalelor de companie, micoze precum Microsporia si Tricofitia, Bacterii precum Stafilococul auriu, mai des intalnit la pisica pe piele si mucoase, dar si paraziti precum puricii sau raia.

Cum oprim caderea parului la caine si pisica?

In cazurile fiziologice pieptanatul si periatul ajuta. Medicul veterinary recomanda perierea zilnica a intregii suprafete corporale. Se recomanda administrarea de suplimente cu vitamin speciale pentru piele si blana, precum Vit C, biotina, omega 3 si omega 6, zinc.

In cazurile patologice se recomanda consultatia la cabinetul veterinar si efectuarea de analize precum examen bacteriologic, examen micologic, examen microscopic al secretiilor si parului, teste de alergii. Examenele micologice sau bacteriologice cu antibiograma pot fi gata intre 10 – 30 zile de cultura pe mediu, apoi se va institui tratamentul tintit. Terapia bolilor de piele la animale implica mai multe planuri. Trebuie impus un regim alimentar hipoalergenic sau de reparare a leziunilor pielii. Apoi medicatia sistemica in functie de agentul patogen care produce leziunile primare si secundare. Apoi tratamentul local care poate reprezenta unguente, solutii sau sampoane specific recomandate de medicul veterinar. Suplimentele cu vitamine si minerale specific pielii si parului administrate pe termen lung pot creste imunitatea specifica si preveni recidiva sau aparitia bolilor de piele.

Cat dureaza tratamentul bolilor de piele la caine si pisica?

Stapanii cainilor si pisicilor cu dermatite sau cu caderea parului trebuie sa se inarmeze cu rabdare, deoarece procesele de vindecare, de detoxifiere a organismului si a pielii dureaza intre 2 saptamani si cateva luni pana la obtinerea rezultatelor. Sunt cazuri de alergii temporare care se vindeca in 3 zile cu antihistaminice dar sunt si cazuri mai grave de alergii de sezon cu infectii secundare cu bacterii rezistente precum stafilococul pseudointermedius sau Safilococul auriu care pot primi antibio terapie de 3-6 luni. In cabinetul veterinar Vete Pet Land, medicul veterinar Cristian Badineci insista intai pe aflarea diagnosticului de certitudine cu ajutorul analizelor si stabilirea prognosticului, a rezistentei bolii si a estimarii evolutiei in timp, deoarece multe boli de piele mai ales la unele rase de caini nu sunt doar temporare ci tind sa se reactiveze in anumite perioade/sezoane, la anumite mancaruri, in anumite conditii, iar tratamentele vor deveni un stil de viata. Complianta intre stapan si medicul veterinar in ceea ce priveste intelegerea aspectelor bolii, costurilor, administrarea corecta acasa a tretamentului de lunga durata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *