Articole

Cardiologia Veterinara

Cardiologia veterinara

Cardiologia veterinara este ramura medicinii veterinare care se ocupa de sanatatea inimii animalelor de companie. Sistemul cardiovascular este unul dintre cele ai importante sisteme ale organismului. Inima animalelor de companie functioneaza si este structurata asemanator inimii omului.

Inima cainilor si pisicilor este tetracamerala, fiind alcatuita din Atriul stang si Atriul Drept care primesc sange prin Venele Pulmonare respectiv Vena Cava Craniala si Vena Cava Caudala, si din Ventriculul Stang si Ventriculul Drept care trimit sange in Circulatia Mica prin Artera Pulmonara si in Circulatia Sistemica prin Artera Aorta. Intre Atrii si Ventricule se afla Valvele Atrioventriculare, Mitrala respectiv Tricuspida. Structura peretilor cardiaci este alcatuita straturi de fibre musculare orientate diferit, ce alcatuiesc Muschiul Cardiac. Sistemul electric al inimii ce declanseaza si mentine bataile inimii este Sistemul Excitoconducator Nodal, alcatuit din Noduli si cai de transmitere a influxului in muschiul cardiac.

Impreuna aceste structuri definesc functia si structura inimii. Acestea pot fi evaluate in Cabinetul Vete Pet Land prin Consultatia Cardiaca Veterinara si o serie de investigatii. In cabinetul Veterinar Vete Pet Land efectuam Ecografia Cardiaca la caine si pisica, EKG – ul veterinar, luarea Tensiunii Arteriale, examene biochimice ale sangelui ce privesc activitatea Cardiovasculara.

Asemenea oamenilor, boilie cardiace la caine si pisica se impart in boli congenitale care de obicei sunt grave, iar animalele ce detin aceste boli au o durata scurta de viata, sau boli dobandite o data cu varsta. Dintre bolile congenitale se numara PDA, Stenoza de Aorta, Stenoza Pulmonara, VSD, ASD. Printre bolile dobandite pot fi Boala Valvei Mitrala, Dilatatia Cardiaca, Hipertrofia Cardiaca, Endocardita infectioasa, Tumori ale cordului. Bolile dobandite sunt de asemenea secundare unor predispozitii si sensibilitati deja existente.

Sistemul Cardiovascular poate exista intr-o forma compensata chiar si in cazul bolilor, deoarece sistemul neuroendocrin si umoral complex permite acest lucru.

Efectuam consultatie cardiologie, EKG cu interpretare, Ecografie cardiaca Doppler, Tensiune Arteriala.

Se recomanda efectuarea Screeningului Cardiac puilor cu varsta peste 6 luni pentru depisarea bolilor cardiace genetice, a raselor predispuse pentru boli genetice ale aparatului cardiovascular precum Labrador, British Shorthair, Main Coon, Sphinx, Doberman, Pincher, Bulldog, King Charles. De asemenea, evaluarea cardiaca a pacientului geriatric este obligatorie, recomandam un consult cardiac oricarui pacient cu varsta peste 10 ani.

 

Cum poti observa daca animalul tau are o boala de inima?

Semnele clinice dupa care ne putem ghida sunt: Dispnee, Intoleranta la efort, Tuse seaca sau umeda, Dilatatia abdomenului, Mucoase anemice sau vinetii, Sincopa temporara. Daca animalul tau de companie are aceste semne este bine de efectuat un consult la medicul cardiolog. Nu toate aceste semne includ sau exclud diagnosticul unei boli cardiace.

Ce este Consultatia Cardiaca?

Consultatia cardiaca se efectueaza cu programare. In cadrul consultatiei cardiace se vor lua datele pacientului si proprietarului. Se va lua anamneza, din care proprietarul comunica elemente importante ale simptomatologiei animalului de acasa. Toate datele clinice se vor trece intr-o fisa de cardiologie, date precum Temperatura, Greutate, Indice Coropral, Frecventa Cardiaca, Frecventa Respiratorie, Timpul de Reumplere Capilara, Tipul si Frecventa semnelor clinice patologice precum Tusea, Murmurul cardiac, Pulsul, Tensiunea Arteriala. In urma Consultatiei Cardiace Veterinare medicul pune un diagnostic de suspiciune si recomanda investigatii suplimentare precum Ecografia Cardiaca, EKG veterinar, Holter, Radiografie Toracica, Analiz de sange pentru Diagnostic de certitudine. Ulterior acestea vor evidentia si tratamentul corespunzator. Tratamentul in Boala Cardiaca este adjuvant, rareori curativ. Spre deosebire de alte patologii tratamentele se recomanda prin tatonare, fiind complexe si diferite ca rezultat de la individ la individ.

Ce este Ecografia Cardiaca?

Ecografia Cardiaca Veterinara este o investigatie neinvaziva efectuata de catre medicul veterinar cardiolog cu ajutorul Ecografului Doppler. Tehnica necesita poitionarea animalelor pe o masa speciala in anumite pozitii pentru vizualizarea imaginilor cordului. Este bine ca proprietarul sa ramana alaturi de animalul sau de companie. In cazuri necesare se poate efectua tranchilizarea animalelor de investigat. Se va tunde parul animalului pe 3 portiuni in zona pieptului, act necesar pentru o buna vizualizare cat si pentru scurtarea duratei de lucru. Pantru programari Ecografie Cardiaca Veterinara va rugam sa ne contactati la cabinetul veterinar Vete Pet Land la numerele 0721547703 / 0744212634

Ce este EKG -ul veterinar?

Cu ajutorul EKG – ului observam activitatea electrica a cordului, aritmiile. Aritmiile sunt boli de conductibilitate a muschiului cardiac si apar in cazuri avansate ale bolii cardiace cand sunt modificari de remodelare cardiaca. EKG -ul dureaza 15 minute si se poate efectua in cabinetul veterinar Vete Pet Land. Animalul va fi asezat in decubit lateral si se vor prinde electrozi pentru citirea activitatii electrice.