Articole

Hipertrofia cardiaca la pisica

HCM

Cardiomiopatia felina hipertrofica se intalneste in 60 %  din cazurile de cardiomiopatii, urmata de RCM (5-21%), UCM, DCM cate 10%. Este reprezentata de ingrosarea Peretelui Ventricular Stang. Primar idiopatic, nu secundar stenozei de aorta sau hipertiroidiei. Sunt predispose rasele Maine Coon, Ragdoll, Persana, Norvegiana de Padure, Sphynx, Scottish Fold. Hipertrofia LVW poate masura de la grosimi moderate de 6mm la peste 7,5 mm in cazuri severe. Varsta la care poate aparea HCM este inre 5.5 – 6.5 ani. 75% din felinele diagnosticate cu HCM sunt masculi castrati.

Semne clinice:

Dispnee, tahipnee, hipotermie, asociat cu tromboembolie paraplegie, puls femural absent, pernute cianotice, slabire. Jumatate din pisicile cu insuficienta cardiaca cronica au edem pulmonar si efuzii pleurale.

Diagnostic:

In vederea diagnosticarii se vor efectua Auscultatie, Radiografie toracica, EKG si Ecografie Cardiaca. Investigatia ce ofera informatii despre structura si functia cordului este Ecocardiografia. In cabinetul veterinary Vete Pet Land efectuam Ecografia Cardiaca pentru diagnosticarea Hipertrofiei Cardiace Feline.

Tratament:

Tratamentul se va institui in urma consultatiei de catre medical veterinare, poate consta in Betablocante, Taurina, Antiagregate trombocitare in fazele de debut, iar in faza de instalare a insuficientei cardiace congestive diuretice si inhibitori ACE.

Prognostic:

In caz de ATE (Tromboembolism arterial) intre 77 – 254 zile (184 zile), fara ATE 654 zile, iar pentru pisicile asimptomatice pana la 1129 zile. Moartea subita este posibila in orice stadiu al bolii.