Articole

Parvoviroza la puii de caine

Ce este Parvoviroza?

Parvoviroza este o boala infectioasa produsa de parvovirusul canin. Acesta are o rezistenta mare in mediu, pana la 5 luni, originea sa nu este deplin cunoscuta dar se suspicioneaza ca provine din virusul Panleukopeniei feline.

Cum se poate luaParvoviroza?

Aceasta boala se transmite prin ingestia fecale sau secretii digestive de la un animal purtator la un pui cu varsta pana la 7 luni, de aceea este bine ca puii sa nu iasa afara pana nu se incheie schema de vaccinare, sa ramana limitati la o camera usor de dezinfectat, sa nu ia contact cu pantofii nostril sau cu alti caini.

Parvoviroza se poate lua la om?

Parvoviroza canina nu se transmite la om.

Parvoviroza se poate trata?

Parvoviroza canina este o boala mortala. Singurul mod de a o preveni este vaccinarea si igiena adapostului. Pacientii de talie mare sau cu varsta mai mare adusi in timp util au o sansa la a fi salvati. Se vor efectua tratamente de sustinere, rehidratare, vitamine, antibiotice pentru prevenirea infectiilor secundare, ser imun pentru cresterea imunitatii specific a organisumului impotriva virusului. Nu este indicate hranirea sau administrarea de medicamente pe gura deoarece tubul digestive inflamat nu permite absorbtia lor si pot determina intarzierea vindecarii. In cabinetul veterinar Vete Pet Land am tratat cu success 80% din cazurile de parvoviroza.  Din pacate 20% din puii ce se trateaza nu trec de faza acuta, sunt adusi prea tarziu sau imunitatea lor este prea mica. Puii salvati pot ramane cu sechele intestinale.

Cat dureaza tratamentul de Parvoviroza?

Tratamentul pentru parvoviroza poate dura intre 3 – 10 zile, dar dupa 5 zile in majoritatea cazurilor puii care trec de faza acuta incep sa nu mai vomite sau sa faca diaree, ceea ce schimba prognosticul din grav in favorabil. In cabinetul veterinar Vete Pet Land am tratat cu success 80% din cazurile de parvoviroza.  Din pacate 20% din puii ce se trateaza nu trec de faza acuta, sunt adusi prea tarziu sau imunitatea lor este prea mica.

Cum se previne boala la caine?

Pentru preventia bolii in cadrul populatiei de caine se va recomanda in cadrul primei consultatii la cabinetul veterinar efectuarea schemei de vaccinare complete care contine 3 doze de vaccin parvo. Imunizarea se produce la 14 zile de la administrarea ultimului vaccine. Recomand efectuarea dezinfectiei suprafetelor, adaposturilor, tarcurilor, custilor cu caini. Cele mai eficiente produse de dezinfectie sunt cele pe baza de clor. Puii nou achizitionati in familie trebuie sa aibe un carnet de sanatate cu cel putin un vaccin efectuat de un medic veterinar bun autorizat. Este bine sa se cunoasca istoricul parintilor puiului, acestia sa fie vaccinati corespunzator, cateii sa aibe scaun normal sis a fie activi si cu indice corporal normal. Slabirea, diareea, si necunoasterea statusului vaccinal al puilor si parintilor creste posibilitatea de a achizitiona un pui cu parvoviroza.

In cadrul cabinetului veterinar Vete Pet Land putem efectua test rapid cu rezultatul in 15 minute pentru depistarea  calitativa a Anticorpilor pentru Parvovirus din fecale la caine. Recoltarea se poate efectua cu programare.

Medicul veterinar Cristian Badineci recomanda efectuarea testului de parvoviroza puilor nevaccinati cu varsta pana la 6 luni, cu voma si diaree, cu stare generala precara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *