Articole

Tensiunea arteriala la caine si pisica

Hipertensiunea arteriala la caine si pisica

Hipertensiunea arteriala este des intalnita la indivizii umani de toate varstele, cu diferite etiologii. In principal, varsta inaintata, pierderea elasticitatii vaselor de sange si placa de aterom duce la rigidizarea arterelor si la cresterea tensiunii arteriale. Aceasta agraveaza functia circulatorie cat si functia cardiaca si poate fi fatala in cazurile avansate. La animalele de companie  1 din 6 caini si pisici cu varsta peste 7 ani sufera de Hipertensiune Arteriala. In stadia avansate si netratata, Hipertensiunea Arteriala duce la afectarea organelor tinta cu diverse patologii precum  Encefalopatii cu posibilitate de accident vascular, Retinopatii cu posibilitatea decolarii retinei si a pierderii vederii, Insuficienta renala.

Hipertensiunea arterial la caine si pisica poate fi primara sau secundara in urma unor afectiuni precum Diabetul zaharat, Hipertiroidia la pisica, Hipoadrenocorticism la catel, Insuficienta renala. De aceea medical veterinar va recomanda un set de analize in urma consultatiei cardiace pentru a depista daca aceasta boala este primara sau secundara pentru a stabili protocolul corect de tratament.

In cabinetul Vete Pet Land luam tensiunea arterial a animalelor de companie. Este relevanta Tensiunea arterial sistolica. Utilizam metoda Doppler care are cea mai mare exactitate, cat si metoda oscilometrica.

Pentru a lua tenisunea arteriala animalele se pozitioneaza cat mai comod, atmosfera trebuie sa fie linistita. Stapanaul este bine sa fie de fata pentru a linisti animalul. Tensiunea se ia de mai multe ori, rezultatele se trec intr-un raport de Tensiune arteriala. Medicul poate institui un tratament sau poate rechema pacientul pentru o reevaluare la o anumita periopada de timp. Terapiile cardiace se instituie prin tatonare, diferind in timp de la un individ la altul cat si de la o perioada la alta in functie de raspunsul clinic. Boala primara nu se vindeca, doar se amelioreaza. Boala secundara se poate vindeca in cazuri exceptionale prin tratarea cauzei ce a produs-o.

Tensiunea arteriala sistolica peste 150 in conditii normale de decubit si liniste poate fi considerata patologica.