Articole

Toxoplasmoza pisicilor

Ce este Toxoplasmoza?

Toxoplasmoza este o boala infectioasa produsa de parazitul protozoar Toxoplasma gondii. Se gaseste in intreaga lume din Alaska pana in Australia. Acesta o data patruns in organism se multiplica in diferite tesuturi de la ficat, intestine, sistem nervos, sange.

Cum se poate lua Toxoplasmoza?

Aceasta boala se transmite prin ingestia de alimente contaminate, in special carne cruda, cat si prin ingerarea oualelor de paraziti din fecalele pisicii care este gazda definitiva.

De ce este periculoasa pentru om?

Forma rapida de multiplicare a parazitilor se numeste Tahizoit. Acestia se pot transmite transplacentar de la mama la fat si produc distrugeri tisulare prin multiplicare in tesuturile gazdei pana la necroza. Corpul poate transforma infectia in chisturi tisulare ce raman viabile in gazda pana la cativa ani. La adultii cu sistemul imunitar dezvoltat Toxoplasmoza ramane adesea subclinica.

Cum se previne boala la om?

Infectia cu Toxoplasma gondii la femei poate aparea prin ingestia de carne nepreparata termic sau ingestia accidentala de oochisturi din materiile fecale de pisica. Se recomanda spalarea mainilor cu apa si sapun, a suprafetelor din bucatarie in urma contactului cu carnea. Stadiile de Toxoplasma gondii din carne sunt distruse prin contactul cu apa si sapun. Incalzirea carnii la 67 grade Celsius cat si racirea la minus 13 grade Celsius distrug Toxoplasma. Femeile insarcinate trebuie sa evite contactul cu fecale de pisici, sol sau carne cruda, iar pisicile de companie trebuie hranite numai cu hrana gatita.

In cadrul cabinetului veterinar Vete Pet Land putem efectua test rapid cu rezultatul in 15 minute pentru depistarea  calitativa a Anticorpilor pentru Toxoplasma gondii din sange la pisica. Recoltarea se poate efectua cu programare.

Medicul veterinar Cristian Badineci recomanda efectuarea testului de Toxoplasmoza pentru pisicile femeilor sau fetelor care sunt sau urmeaza sa ramana insarcinate, cat si pentru toate pisicile care au consumat cel putin o data in viata lor carne cruda, sau toate pisicile care locuiesc afara si se pot contamina mai usor de la pisicile maidaneze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *