Skip to main content

Babesia canis

By 15 mai 2019august 26th, 2021Cazuri

Babesia canis

Pacientul, bichon in varsta de 3 luni a fost adus de stapan pentru un consult la cabinetul veterinar Vete Pet Land.  Catelusa prezenta semne de apatie, inapetenta, febra, mucoase anemice, aspect murdar al parului. In urma cu cateva zile au fost gasite capuse pe suprafata corpului. Nu a fost tratata preventiv cu solutii antiparazitare externe.

Se suspicioneaza boli infectioase virale (parvoviroza) si boli infectioase cu transmisibilitate prin capuse, boli cardiace. Pentru diagnosticul de certitudine se recolteaza sange, se efectueaza frotiu sange, examen biochimic, hemoleucograma si ecografia cardiaca si consultatia cardiaca.  Dupa coroborarea semnelor clinice si a rezultatelor analizelor se pune dioagnosticul. Babesia canis.

Functia hepato – renala nu este alterata si permite administrarea antidotului fara riscuri majore ulterioare. Se incepe tratamentul ce consta in:

  • administrarea antidotului cu efect toxic ce omoara parazitul,
  • sustinerea functiilor vitale si ale organelor, hidratare, nutritie parenterala.
  • Dupa 24 ore starea generala se imbunatateste. Dupa 48 h incepe sa manance. Dupa 4 zile nu mai prezinta nici un semn de boala si isi reia activitatea normala de inainte.

Babesia canis este un parazit ce se transmite prin intepatura de capusa. Acesta traieste si se inmulteste in sangele cainilor, putand exista in stare latenta in corpul capuselor hibernante. Focarele de Babesia sunt reprezentatte de cainii purtatori rezistenti si asimptomatici. Preventia acestei boli se face prin efectuarea analizelor preventive si aplicarea de substante antiparazitare constante pe perioada calda a anului, precum pipete antiparazitare, zgarzi antiparazitare sau pastile. Babesia canis este o boala mortala, distruge lent celulele rosii din organism, limitand gradul de oxigenare al tesuturilor. Primele semne clinice sunt letargia, apatia, in stafdiu avansat urina cafenie cauzata de eliminarea hemoglobinei in urina. Faza terminala a bolii este insuficienta renala ireversibila. Prognosticul in Babesioza este grav, tratamentul este agresiv si toxic. Pot supravietui animalele depistate in faza de debut, cu infestatii mici, animale tinere, puternice, cu rata de conversie celulara mare. Animalele batrane pot fi compromise. In stadii avansate se oate opta pentru transfuzie de sange.

In imagini se observa analizele biochimice de sange ale catelului, capuse infipte pe corpul acestuia, parazitul Babesia canis intracelular depistat prin frotiu colorat de sange in cabinetul Vete Pet Land.