Articole

Telemedicina veterinara

Telemedicina veterinara

Este o alternativa atunci cand ai nevoie rapid de sfatul unui medic veterinar. Fiecare stapan de animale de companie s-a intalnit cel putin o data in viata cu o situatie in care a avut nevoie de un consult medical pentru acesta dar nu a putut obtine rapid informatiile medicale pertinente pentru aceasta. De exemplu in cazul aparitiei unei afectiuni cand cainele era acasa iar stapanul la serviciu, sau in concediu, in weekend sau in afara orelor de program. Alte afectiuni se pot intampla iarna, cand conditiile meteo nu permit deplasarea animalelor la cabinet sau cand proprietarul nu poate sustine un tratament indelungat efectuat zilnic la cabinet si poate fi indrumat si educat de medicul specialist la cerere pentru a efectua tratamentul animalului de companie acasa. Alt exemplu este un animal de companie foarte stresat, agitat, sau foarte agresiv, care nu accepta deplasarea la cabinetul veterinar, acest lucru fiind un chin si pentru el si pentru stapan. De asemenea sunt animale foarte batrane sau bolnave sau foarte grele, a caror functie locomotorie este afectata si nu se pot deplasa. De asemenea, animalele din provincie, a caror distanta fata de medicul veterinar este foarte mare si nu poare fi parcursa din lipsa unui vehicul sau a timpului sau cazuri in care se pot oferi informatii rapide medicale si pertinente pana la sosirea ambulantei veterinare. Se poate apela serviciul de telemedicina si in cazul simplu al obtinerii unui sfat, recomandare, opinie, informatii despre modalitatea de administrare a medicamentelor, reactii adverse ale medicamentelor, achizitia si cresterea puilor, simptoame usoare, perioada de gestatie si parturitie, inflamatii recidivante, ingestie de corpi straini, igiena si curatenie, toaletare. Informatiile obtinute prin telemedicina vor fi intotdeauna profesioniste, eliberate de un medic veterinar cu experienta.

In medicina umana, o data cu evolutia internetului telemedicina este deja un serviciu integrat in spitale, clinici si cabinete medicale de familie, se implementeaza concepte, platforme electronice pentru mentinerea legaturii la distanta cu pacientii. Exista deja dispozitive de masurare a functiilor vitale cu inregistrare, parametri ce pot fi trimisi catre medicul curant pentru evaluare.

Accesul la internet si la dispozitive mobile permite pacientilor intrarea in conferinte medicale video de telemedicina. Dorinta clientilor este de a pierde cat mai putin timp cu drumul pana la cabinet, timpul de asteptare a programarii, timpul de stat in sala de asteptare.
Clientii pot incarca si trimite dosare analize, imagini, ecografii, radiografii, la orice ora nefiind necesara prezenta fizica in acelasi timp a pacientului si a medicului.

Telemedicina reprezinta acordarea unor informatii, unei opinii, indrumare si recomandari. Include:

Tele – sfatul veterinar –  Sfatul veterinar nu intentioneaza sa diagnosticheze, sa ofere un prognostic sau sa trateze.

Tele – triaj – Medicul poate determina rapid in urma discutiei daca este un caz de urgenta si poate emite trimitrea catre investigatii sau catre un medic specialist. In urma tele triajului nu se pune un diagnostic, dar se poate lua o decizie corecta privind dispozitia pacientului.
Tele – monitorizarea Se poate efectua la distanta cu ajutorul unor tabele de monitorizare, aplicatii digitale specifice, platforme digitale sau dispozitive precum glucometrul pentru luarea glicemiei, tensiometrul digital, zgarzi pentru citirea si stocarea informatiilor metabolice, holter ekg, aplicatii pentru inregistrarea frecventei respiratorii, etc.

Tele – consultatia veterinara – Se pot efectua recontroale periodice pentru asistarea pacientului in timpul tratamentului, dar numai dupa prima consultatie fizica efectuata in cabinetul veterinar
Tele – reteta – In urma consulatiei se poate elibera reteta si trimite online, in baza careia clientul isi poate achizitiona medicatia necesara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *